به گزارش فرهنگ امروز به نقل از ایکنا:
حجتالاسلام والمسلمین حمید شهریاری؛ دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، ۲۸ اردیبهشتماه در هماندیشی «نقش ارتباطات و رسانه در اتحاد جهان اسلام» با بیان اینکه ارتباطات کنونی در جهان اسلام دارای یک چهار ضلعی است و هر ضلع بخشی از جهان اسلام را تشکیل داده است، گفت: اگر این اضلاع با همدیگر تلازم و همکاری داشته باشند میتوان به وحدت دست یافت و البته این چهار ضلعی میتواند اضلاع بیشتری هم داشته باشد.
وی افزود: اولین ضلع فرهنگی، محور مقاومت است که با تمرکز نظام جمهوری اسلامی تشکیل شده است و مسیر اصلی آن تقابل با استکبار جهانی است که منطقه ما را دچار آفت در چند قرن اخیر کرده است و سه کشور هند، ایرانی و عثمانی را به کشورهای متکثر تبدیل کرده است و پروژه نفاق و تفرقه آن همچنان هم با استفاده از گسلهای مذهبی و قومیتی و ... تداوم دارد تا با فروش اسلحه خود بتوانند به منافع اقتصادی دست یابند.
دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی با بیان اینکه تنها محوری که در برابر استکبار جهانی ایستاده و الگویی برای مقاومت ارائه کرده ایران اسلامی است، اظهار کرد: محور کار هم آیه شریفه «مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللَّهِ ۚ وَالَّذِینَ مَعَهُ أَشِدَّاءُ عَلَی الْکُفَّارِ رُحَمَاءُ بَیْنَهُمْ ۖ » است که دو معیار اصلی هم در این آیه بیان شده است؛ برخورد و مواجهه شدید با کفار و استکبار و رحمت و مهربانی و اخوت و دوستی در درون جامعه اسلامی.
شهریاری اضافه کرد: ضلع دومی که اینک در حال فعالیت است و بخشی از جهان اسلام را تحت تاثیر قرار داده، بر مبنای تفکر الازهر مصر شکل گرفته است و عمدتا احمد الطیب در راس آن قرار دارد و در این مسئله فعال است؛ تلاش گسترده توسط محورهای این ضلع انجام میشود تا ایشان را به منزله شخص اول اسلام معرفی کنند کما اینکه پاپ را محور جهان مسیحیت معرفی کردهاند.
وی ادامه داد: همینطور مجلس حکمای اسلام که احمد الطیب در راس آن است با حمایت کشورهای حاشیه خلیج فارس چون امارات تاسیس شده است؛ در این محور شاهد نوعی گفتمان هستیم که ضد محور اول یعنی تقریب و مقاومت در جهان اسلام نیست.
شهریاری با بیان اینکه محور مقاومت ادبیات وحدت را در طول انقلاب اسلامی دنبال کرده است، اظهار کرد: اینها هم در برابر مقاومت از حوار شیعی، سنی و اسلامی اسلامی سخن میگویند و مکتب تشیع را در کنار اهل سنت نام میبرند و محور مقاومت را به عنوان مذاهب اسلامی پذیرفتهاند و بر اخوت و برادری تاکید دارند.
وی افزود: به خصوص احمد الطیب بر این این مسئله تاکید و پافشاری زیادی از قبل داشته است و الان هم دارد و حاصل آن، تشکیل جلسه علمای مسلمان در بحرین بود که ایران هم در این اجلاسیه شرکت کرد و سخنرانان کلیدی از ایران حضور داشتند. البته بحرین ظرف برگزاری این اجلاسیه بود و در سالهای بعد در کشورهای دیگر تشکیل میشود و بحرین نقشی در تاسیس و پیگیری این اجلاسیه ندارد.
جریان سعودی
شهریاری در ادامه تصریح کرد: ضلع سومی که گفتمان جدیدی را شبیه ایران شروع و گفتمان پیشین را رها کرده، سعودی است، محمد بن عبدالکریم العیسی که فردی نواندیش است پروژه به حاشیه راندن تفکر افراطی وهابی و تاسیس نظام همگرا با جهان اسلام را شروع کرده است.
وی ادامه داد: برای پیشبرد اهداف این نظام جدید، آنان نیازمند صلح و آرامش منطقهای هستند لذا گرایشات افراطی وهابی به سمت صلح منطقهای در حال پیشرفت است و محمد العیسی هم به دنبال اقناع جهان اسلام در این زمینه است به همین دلیل از تزریق سرمایه به پاکستان برای آموزش و تقویت افراطیون دست برداشته و عمدتا دنبال توسعه اقتصادی است.
دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی اضافه کرد: این جریان شعار همگرایی اسلامی را شروع کردهاند ولی از ادبیات تقریب و وحدت که تعبیر انقلاب اسلامی است استفاده نمیکنند اما کنفرانسی را همسو با کنفرانس وحدت اسلامی شروع کردهاند و نام آن را ساخت پل بین مذاهب اسلامی تعریف کردهاند و در رسانه و با کل جهان اسلام در یک قاب حضور دارند.
شهریاری با بیان اینکه ایران دو سال است که پرتعداد و مؤثر در این کنفرانس شرکت دارد، تصریح کرد: سخنرانان ایرانی در ردیف اول این کنفرانس بودند و سخنرانان افتتاحیه و اختتامیه از ایران بودند و افراد برجسته سعودی مانند سدیس و محمدبن عبدالکریم العیسی در کنار نماینده ایران نشستند. این اتفاق رویداد مهمی در جهان اسلام تلقی میشود زیرا قبلا واگرایی را دنبال میکردند ولی الان همگرایی را انتخاب کردهاند.
وی افزود: تفاوت ضلع الازهر و سعودی در این است که الازهر بیشتر روش سنتی دارند در حالی که ضلع سعودی با استفاده از اندیشمندان نواندیش خود از ادبیات قویتری برخوردارند و یک بیانیه هم صادر کردند که نشان میدهد پشتوانه قویتری از نخبگان دارد.
ضلع ترکی قطری
شهریاری ادامه داد: ضلع چهارم، ضلع ترکی _ قطری است که اندیشمندانی از ترکیه با تمرکز دیانت ترکیه و قره داغی، محوریت آن را برعهده دارند و با همکاری علمای اخوانی _ سلفی مجموعه اتحاد علمای اسلام را ایجاد کردهاند که هزاران عالم بزرگ تابع سنت سلفی اخوانی در آن عضو هستند.
دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی اضافه کرد: این ضلع همچنان فاصله خود را با سه ضلع دیگر حفظ کرده است و حرکتهای واگرایانه دارد؛ این جریان البته با علمای الازهر تقابل چندانی ندارند ولی با علمای سعودی زاویه زیادی دارند و از بزرگان این اتحادیه (اتحادیه علمای اسلام) در کنفرانس قطر شرکت نکرد.
شهریاری تصریح کرد: محور قطری _ ترکی بیشتر از سوی اخوانیها مورد حمایت است و در تلاشند تا یک ضلع متفاوتی را در جهان اسلام عرضه کنند که با اضلاع دیگر همسویی و حدت ندارند و با ایران هم حاضر نیستند در یک قاب قرار بگیرند گرچه بر وحدت تاکید دارند.
وی تاکید کرد: ما باید تلاش کنیم ضمن اینکه حساسیت سه ضلع دیگر را تحریک نکنیم بر وحدت بین همه تاکید کنیم تا حرکت همه اضلاع به سمت تمدن اسلامی پیش برود و ما را به اهدافمان برساند.
شهریای اظهار کرد: رهبر انقلاب فرمودند تمدن اسلامی جز با همکاری شیعه و سنی و همه اضلاع میسر نخواهد شد لذا باید راهبردهای قوی برای ارتباطات با این مجموعهها داشته باشیم و صحنه ارتباطی و رسانهای را برای این کار بسیج کنیم.
وی در خاتمه ابراز امیدواری کرد این همگرایی با سعودی و الازهر به سمت ضلع ترکی قطری هم پیش برود و در سایه وحدت با همه اضلاع به تمدن اسلامی دست یابیم.