نمایش همه
  • دیروز ۱۶:۲۷

    بازگشت فوکویاما به سرچشمه؛احیای لیبرالیسم در عصر نئولیبرالیسم

    مقصود من به آنچه در ایالات‌متحده به آن لیبرتاریانیسم که یک دکترین خاص مبتنی بر معارضه با نهاد دولت می‌باشد نیست. مراد من، مفهوم لیبرال در معنای اروپایی که ناظر بر احزاب راست میانه و بدبینی آنان نسبت به سوسیالیسم است را نیز شامل نمی‌شود. لیبرالیسم کلاسیک، چادر بزرگی است که فراز طیفی وسیع از دیدگاه‌های سیاسی قرار می‌گیرد. با این‌ وجود، تمامی آن‌ها بر اهمیت اساسی حقوق فردی، قانون و آزادی همگانی توافق دارند

  • دیروز ۱۵:۲۳

    امضای تفاهمنامه بین پژوهشگاه علوم انسانی و سازمان فرهنگ و ارتباطات

    تفاهم‌نامه همکاری بین «پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی» و «سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی» منعقد شد.

  • دیروز ۱۴:۲۷

    آیا شایعه قتل «تختی» را جلال آل‌احمد ساخت؟

    برخی می‌گویند شایعه قتل جهان‌پهلوان غلامرضا تختی توسط ساواک را جلال آل‌احمد ساخته و در میان مردم پخش کرده است؛ اما خواهرزاده جلال آن را «افسانه‌سازیِ عوام» می‌خواند و نسبت دادنش به جلال را «شایعه» عنوان می‌کند.

  • دیروز ۱۳:۵۳

    جایگاه حاکمیت فرهنگی در احیای زبان پارسی

    زبان فارسی، پس از دو قرن خاموشی و سلطه، با همت پادشاهان ایران‌دوست، شاعران بزرگ و جریان‌های فرهنگی زنده ماند و این سوال را مطرح می‌کند که امروز، در روزگاری که دایره واژگان روز به روز محدودتر می‌شود و سرچشمه‌های زایش زبان در حال خشکیدن است، ما برای حفظ و تداوم این میراث چه کرده‌ایم؟

  • دیروز ۱۲:۰۲

    آخرین فرصت ارسال آثار به شانزدهمین دوره جشنواره بین‌المللی فارابی

    دبیرخانه جشنواره بین المللی فارابی آخرین فرصت ارسال آثار پژوهشی به شانزدهمین دوره جشنواره بین‌المللی فارابی را ۳۱ اردیبهشت ماه اعلام کرد.

  • دیروز ۱۱:۳۲

    ۴ ضلع فرهنگی و سیاسی تاثیرگذار در جهان اسلام

    دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی گفت: چهار ضلع فرهنگی و سیاسی در جهان اسلام وجود دارند که شامل محور مقاومت، الازهر، سعودی و ترکی _ قطری هستند که سه ضلع اول همگرایی بیشتری با هم دارند ولی محور ترکی _ قطری با بقیه همگرایی ندارد.

  • دیروز ۱۰:۵۰

    جلوه خِرَد در شعر خراسانی: از حکمت خیام تا حماسه فردوسی

    به عقیده استادان ادبیات و ایرانشناسی، در گستره ادب فارسی، شعر سبک خراسانی با رویکردی خردمحور و عقل‌گرایانه شکل گرفته است؛ از فردوسیِ حماسه‌سرا که خرد را سنگ بنای روایت‌های ملی خود می‌داند، تا خیامِ فیلسوف‌مآب که با زبان رباعی، پرسش‌های عقلانی ژرفی را طرح می‌کند.

  • دیروز ۰۹:۳۵

    کتاب‌، موزه‌های تاریخی و میراث مستند ایران

    مراجعه به کتاب راهنمایی که برپایه‌ی اطلاعات دست اول و نقشه‌های به‌کارآمدنی نوشته شده باشد نه تنها برای گردشگران و بازدیدکنندگان میراث تاریخی و فرهنگی ضرورت دارد، بلکه برای متخصصان و کارشناسان نیز از اهمیت خاصی برخوردار است.

  • دیروز ۰۸:۲۹

    فرهنگ، در برزخ مدیران تغییرناپذیر!

    فرشید ذاکری ـ منتقد و پژوهشگر موسیقی:«آشفتگی در حوزه فرهنگ و هنر و شرایطی که در آن به­ سر می­‌بریم از هیچ نگاه خاص و حتی عامی پنهان نیست. این وضعیت که معلول سال­‌های طولانی مدیریت‌­ها و تصمیم­‌سازی­‌های اشتباه است را در گوشه گوشه شئونات اجتماعی مشاهده می­‌کنیم. بسیاری از سردرگمی‌ها در مسائل خانواده، حجاب، مسائل اعتقادی و حتی معضلات اقتصادی مانند اختلاس و ... به­‌دلیل آسیب دیدن فرهنگ است.

  • دیروز ۰۷:۵۶

    فصل نوین حکمرانی فناوری در ایران با طرح ملی هوش مصنوعی

    با تصویب کلیات طرح ملی هوش مصنوعی در مجلس، ایران رسماً گام نخست را برای ورود به عرصه حکمرانی فناوری برداشت؛ طرحی که قرار است با ایجاد نهادهای راهبردی، تأمین مالی پایدار و تدوین سیاست‌های ملی، زیرساخت حضور کشور در رقابت جهانی هوش مصنوعی را فراهم کند. اما در حالی‌که متن طرح بر تأسیس «سازمان ملی هوش مصنوعی» زیر نظر رئیس‌جمهور تأکید دارد، برخی اظهارنظرها از احتمال تقلیل آن به یک «ستاد» زیرمجموعه معاونت علمی ریاست‌جمهوری حکایت دارد.

  • ۱۴۰۴-۰۲-۲۹ ۱۶:۱۶

    بقای ایران و پویایی طبقات اجتماعی در تحلیل فراستخواه از شاهنامه

    شاهنامه، منبعی بی‌همتا و چندوجهی در تاریخ اجتماعی ایران به ویژه برای مطالعات بین رشته ای به شمار می‌رود. در این بحث، گفتم اگر ایرانیان هیچ ابتکار عملی از خود نشان نمی‌دادند، چگونه نبوغ بقای آنان در طول هزاره‌ها تداوم یافته است؟ در این راستا، تلاش کرده‌ام ضمن احترام به دکتر احمد اشرف، نقدی بر دیدگاه ایشان مبنی بر عدم وجود تحرک عمودی و افقی طبقاتی مشابه اروپا در ایران انجام بدهم...از این رو معتقدم با مطالعه شاهنامه، می‌توان به نوعی خودشناسی و بازاندیشی در توانمندی‌ها و ظرفیت‌هایمان برای توسعه پایدار در عصر حاضر دست یافت.

  • ۱۴۰۴-۰۲-۲۹ ۱۶:۱۰

    نودسالگی فرهنگستان ایران

    اساسنامهٔ فرهنگستان ایران روز ۲۹ اردیبهشت‌ماه ۱۳۱۴ به تصویب رسید و امروز فرهنگستان زبان و ادب فارسی نودساله شد.

  • ۱۴۰۴-۰۲-۲۹ ۱۵:۵۳

    روند جذب اساتید در دانشگاه‌ها اصلاح شد

    معاون آموزشی وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی از اصلاح روند جذب اعضای هیات علمی در دانشگاه‌ها خبر داد و گفت: به نظر می‌رسد بتوانیم روند مهاجرت را طی سال‌های آتی متوقف کنیم و به زودی شاهد مهاجرت معکوس اساتید و نخبگان به کشور خواهیم بود.

  • ۱۴۰۴-۰۲-۲۹ ۱۴:۵۰

    سفری کوتاه با جدیدترین کتب‌ حوزه تاریخ، تمدن و فرهنگ

    اکنون که در حال خواندن این گزارش هستید سی و ششمین نمایشگاه کتاب تهران به کار خود پایان داده است. این رویداد، نه فقط یک عرضه و تقاضای فرهنگی بلکه یک گردهمایی و تبادل اندیشه میان مخاطب با ناشران و اهالی فرهنگ است. هم‌اندیشی که ما را به تأمل نسبت به ریشه‌هایمان، به تاریخ و دیروزمان و به بوم و امروزمان وا می‌دارد. پایان این گردهمایی اما پایان این تمنا نیست و نباید گذاشت تا سهم کتاب در عرصه فرهنگ و سبک زندگی ما؛ به طور ویژه گفت‌وگوهایی که می‌تواند محملی برای توسعه فردی و اجتماعی ما باشد به همین ایام خلاصه شود.

  • ۱۴۰۴-۰۲-۲۹ ۱۳:۳۴

    طرح‌های حمایتی، پیوند مردم با کتابفروشی‌ها را تقویت می‌کند

    رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران، می‌گوید کتابفروشی کم و نمایشگاه کتاب تهران برای نقدینگی ناشران یک فرصت است.

  • ۱۴۰۴-۰۲-۲۹ ۱۲:۲۸

    تقدیر از کوین اسپیسی در حاشیه جشنواره کن

    کوین اسپیسی، بازیگر برنده جایزه اسکار، در مراسم شام سالگرد بنیاد «جهان بهتر» در شهر کن فرانسه، به‌ خاطر «تأثیر ماندگار در سینما و تلویزیون» تجلیل خواهد شد.

  • ۱۴۰۴-۰۲-۲۹ ۱۱:۴۷

    چگونه کتاب زکریای رازی الگویی برای شیخ صدوق شد

    یک پژوهشگر علوم حوزوی گفت:‌ از شیخ صدوق درخواست شد تا برای شیعیانی که به فقها دسترسی ندارند کتابی بنویسد تا بتوانند از آن استفاده کنند و ایشان کتاب «من لا یحضره‌الفقیه» را نوشتند که اثر ارزشمندی است و در طول تاریخ جایگاه آن حفظ شده است.

  • ۱۴۰۴-۰۲-۲۹ ۱۰:۴۷

    جلوه خِرَد در شعر خراسانی: از حکمت خیام تا حماسه فردوسی

    به عقیده استادان ادبیات و ایرانشناسی، در گستره ادب فارسی، شعر سبک خراسانی با رویکردی خردمحور و عقل‌گرایانه شکل گرفته است؛ از فردوسیِ حماسه‌سرا که خرد را سنگ بنای روایت‌های ملی خود می‌داند، تا خیامِ فیلسوف‌مآب که با زبان رباعی، پرسش‌های عقلانی ژرفی را طرح می‌کند.

  • ۱۴۰۴-۰۲-۲۹ ۱۰:۳۱

    خیام نیشابوری؛ نابغه‌ای فرازمان و فرامکان

    خیام نیشابوری شخصیتی فرازمان و فرامکان و در همه ‌امور سرآمد است به گونه‌ای که علاوه بر ادبیات و شعر، در علوم مختلف نظیر ریاضیات و کیهان‌شناسی نیز دستی بر آتش دارد.

  • ۱۴۰۴-۰۲-۲۹ ۰۹:۲۶

    سند «نشاط اجتماعی» ابلاغ شد

    مشاور وزیر و دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور گفت: در پایان سال گذشته به خواست وزیر فرهنگ سندی با عنوان «شادی و نشاط اجتماعی» تهیه کردیم که در هیات دولت مصوب و ابلاغ و وارد مرحله اجرایی شد. اتفاقات خوبی در این عرصه در حال رقم خوردن است.

  • ۱۴۰۴-۰۲-۲۸ ۱۲:۴۱

    ۳ سرپرست بلاتکلیف دانشگاه به شورای عالی انقلاب فرهنگی معرفی شدند

    وزیر علوم، تحقیقات و فناوری از معرفی سه سرپرست دانشگاه که مهلت سرپرستی‌شان به اتمام رسیده به شورای عالی انقلاب فرهنگی خبر داد و گفت: شورای درباره ۹۰ درصد معرفی های ما تصمیم خود را گرفته است.

  • ۱۴۰۴-۰۲-۲۸ ۱۲:۳۹

    فرهنگستان بدون رسانه موفق نخواهد شد

    غلامعلی حداد عادل در آیین بزرگداشت روز زبان و ادب فارسی گفت: معتقدیم رسانه می‌تواند بر عادت اجتماعی غلبه کند، چنانچه صدا و سیما با فرهنگستان همکاری کند، واژه‌های مصوب در جامعه جا می‌افتد.

  • ۱۴۰۴-۰۲-۲۸ ۱۲:۳۷

    «آسمان دوست داشتنی» بهترین فیلم جشنواره «انیماتیبا» شد

    پویانمایی «آسمان دوست داشتنی» به کارگردانی امیر مهران، بهترین فیلم هیأت داوران چهارمین جشنواره بین‌المللی دوسالانه انیمیشن «انیماتیبا» برزیل شد.

  • ۱۴۰۴-۰۲-۲۸ ۱۲:۳۵

    موزه‌ها دیگر انبارهای سکوت نیستند

    مدیرکل موزه‌ها در مراسم بزرگداشت روز جهانی موزه با تأکید بر لزوم بازتعریف کارکردهای سنتی موزه‌ها در پرتو تحولات جهانی، گفت: موزه‌ها دیگر انبارهای خاموش و منفعل گذشته نیستند؛ آن‌ها باید کنش‌گر، آگاه‌ساز و تسهیل‌گر گفت‌وگوی میان‌فرهنگی و توسعه پایدار باشند.

  • پینوشه ۱۴۰۴-۰۲-۲۸ ۱۲:۲۹

    روشنفکران ارگانیک جبهۀ سرمایه چگونه پروژۀ نولیبرالیسم را جا انداختند؟/بخش دوم

    دور باطل فاسدسازی دموکراسی

    در شیلی، در ادامۀ سیاست جنایتکارانۀ نیکسون/کیسینجر در ۱۹۷۳ که پینوشه را با کودتا علیه آلنده به ‌روی کار آورد، و فریدمن و ‌هایک و دست‌پرورده‌های آن‌ها سیاست نولیبرالیسم را در یک کشور جهان‌سومی پیاده کرده بودند، در دوران ریگان این سیاست‌ها با شدت بیشتری ادامه یافت.

  • ۱۴۰۴-۰۲-۲۷ ۱۶:۵۸

    پرفروش‌ترین‌های انتشارات مروارید؛ از افلاطون و آرنت تا فروید

    «شور ذهن؛ داستان زندگی زیگموند فروید»، «نظریه‌های جباریت؛ از افلاطون تا آرنت» و «جهل مقدس؛ زمان دین بدون فرهنگ» در صدر پرفروش‌ترین آثار انتشارات مروارید قرار دارند.

  • ۱۴۰۴-۰۲-۲۷ ۱۶:۵۶

    مخاطبان نمایشگاه چه کتاب‌هایی از ارتشی‌ها خریدند؟

    ناشران ارتش در دو بخش نمایشگاه ناشران عمومی و ناشران دانشگاهی حضور داشتند و مخاطبان علاقه‌مند به جنگ از آثار آنها کتاب‌های مورد علاقه خود را خریداری کردند.

  • ۱۴۰۴-۰۲-۲۷ ۱۶:۵۴

    مراسلات صدام حسین و هاشمی رفسنجانی در غرفه عراق در نمایشگاه

    کتاب «مراسلات صدام حسین و علی‌اکبر هاشمی رفسنجانی به ترجمه مازن الزیدی اثری که در در غرفه انتشارات دارالکتب العلمیه در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران عرضه شد.

  • ۱۴۰۴-۰۲-۲۷ ۱۶:۵۳

    نگاهی به آثار تاریخ اجتماعی در نمایشگاه سی و ششم

    تاریخ اجتماعی بخشی از دانش تاریخ است که به زیست طبقات و توده‌های مردم در بازه‌های مختلف تاریخی می‌پردازد. در این گزارش، به معرفی بعضی آثار منتشرشده در این حوزه در نمایشگاه کتاب امسال می‌پردازیم.

  • فریدمن ۱۴۰۴-۰۲-۲۷ ۱۶:۴۵

    روشنفکران ارگانیک جبهۀ سرمایه چگونه پروژۀ نولیبرالیسم را جا انداختند؟/بخش نخست

    نابغه‌های اهریمنی

    دو هفته قبل از انتشار این کتاب، مانیفستی با خواست‌هایی کاملاً مغایر با آنچه که رایش بر آن تأکید داشت، تحت این عنوان که تنها «مسئولیت اجتماعی کسب‌وکار کسب سود بیشتر است»، در روزنامۀ نیویورک تایمز منتشر شده بود؛ نویسندۀ آن میلتون فریدمن، اقتصاددان نولیبرال دست‌راستی و استاد دانشگاه شیکاگو بود که خشمگین از سیاست‌های ترقی‌خواهانه، از شرکت‌ها می‌خواست که تنها به منفعت خود فکر کنند.