نمایش همه
  • ۱۴۰۱-۰۵-۱۸ ۱۲:۱۲

    تلقی اشرافی از فرهنگ در جامعه ایران وجود دارد/ سلطه فرهنگی همواره آبستن ضد خویش است

    جمال محمدی می‌گوید: در جامعه ایران تلقی­ اشرافی از فرهنگ وجود دارد که بر اساس آن تصور می‌­شود حوزه فرهنگ منحصراً متعلق به فضلا و نوادر است. این نگاه اشرافی نقشی اساسی در بازتولید قدرت دارد. به­ علاوه، در ایرانِ کنونی هژمونی فرهنگی را خود دولت حمایت و تقویت می‌­کند.

  • ۱۴۰۱-۰۵-۱۸ ۱۲:۰۷

    فراخوان برای ویژه‌نامۀ حسن ذوالفقاری

    فراخوان ارسال یادداشت و مقاله برای انتشار ویژه‌نامه‌ای در معرفی آثار و خدمات حسن ذوالفقاری منتشر شد.

  • ۱۴۰۱-۰۵-۱۸ ۱۲:۰۶

    بررسی بحر طویل عامیانه در آخرین یادگار زنده‌یاد ذوالفقاری

    انتشارات ققنوس کتاب «بحرطویل عامیانه و بحر طویل‌سرایان»، نوشته زنده‌ِ‌یادحسن ذوالفقاری و مسلم نادعلی‌زاده را عرضه کرد.

  • ۱۴۰۱-۰۵-۱۸ ۱۲:۰۲

    محرم سال ۱۲۸۹ به روایت ناصرالدین شاه

    تهران در دوران قاجار تکایای بسیاری داشت که در دهه عاشورا و سایر روزهای عزاداری مورد استفاده عزاداران حسینی قرار می‌گرفت. مهم‌ترین تکیه تهران که اینک اثری از آن باقی نمانده، تکیه دولت تهران بود. در این گزارش به خاطرات ناصرالدین شاه در دهه عاشورای سال ۱۲۸۹ هجری قمری یعنی یکسال پیش از پایان بنای تکیه دولت آمده است.

  • بابک احمدی ۱۴۰۱-۰۵-۱۸ ۱۲:۰۱

    بهزاد جامه بزرگ؛

    خدمت و خیانت بابک احمدی به تکوین اندیشۀ معاصر ایران

    بابک احمدی حفره‌ای را در جامعۀ فکری فلسفی ایران دیده بود که بیش از آنکه بُعد معرفتی داشته باشد، نشئت‌گرفته از خلأیی روان‌شناختی بود که تظاهر به دانایی را بیش از دانایی می‌پسندید. این شرایط برای کسی که از ابزار مناسب کار در این حوزه بهره‌مند بود، می‌توانست دکان دونبش پررونقی را رقم زند؛ همان‌طور که سال‌هایی بعد از این نیز افراد دیگری با همین حربه توانستند کسب‌وکار پررونقی را برای خود رقم زنند.

  • ۱۴۰۱-۰۵-۱۸ ۱۱:۵۸

    «ادبیات مشروطه» به ابهامات درباره تاریخ معاصر ایران پاسخ داده است

    سیدقاسم ناظمی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان شرقی در آیین رونمایی از کتاب «ادبیات مشروطه» گفت: باید قبول کنیم ادبیات، هنر، سیاست و... جامعه امروزه متاثر از قیام مشروطه بوده و توجه نویسنده به این موضوع می‌تواند پاسخگوی ابهامات زیادی باشد.

  • ۱۴۰۱-۰۵-۱۸ ۱۱:۵۷

    گفت‌وگو با توحید ملک‌زاده درباره کتاب «سلماس در دوران مشروطیت»

    ملک‌زاده می‌گوید: موج مشروطه‌خواهی به قدری قوی بود که حتی جمع کثیری از متنفذین ایل حاکم قاجاریه نیز در سلک مخالفین محمدعلی‌شاه قرار گرفتند. هر چه باشد مشروطه‌خواهان طالب زندگی بهتری بودند ولی متاسفانه طوفان حوادث دنیای خارج آذربایجان از یک سو و از سوی دیگر قرائت متفاوت غیر آذربایجانیان از مشروطیت، این خواسته را تحت‌الشعاع خود قرار داد و ممالک محروسه ایران با آن همه زیبایی به کشوری با سیستم حکومتی مکانیکی و سرکوبگر فرهنگ‌های زنده و پویا تبدیل شد.

  • ۱۴۰۱-۰۵-۱۸ ۱۱:۵۵

    گفت‌وگو با مسعود کوهستانی‌نژاد به مناسبت ۱۴ مرداد سالگرد مشروطه

    مسعود کوهستانی‌نژاد گفت: در باکو با لیاخوف مصاحبه می‌شود و درباره ماجرای فتح تهران از او سوال می‌کنند. او می‌گوید در منجیل نیروهایمان را جلوی سپهدار اعظم و قوای مشروطه‌خواهان چیده بودیم تا مانع از ورود آنها به تهران شویم. نمی‌دانم چه اتفاقی افتاد که نیروها شبانه عقب کشیدند و راه را برای فتح تهران باز کردند!

  • ۱۴۰۱-۰۵-۱۸ ۱۱:۵۴

    موسیقی آیینی در گفت‌وگو با مجتبی قیطاقی، پژوهشگر موسیقی و هنرهای اسلامی

    موسیقی آیینی بخش مهمی از فرهنگ موسیقایی ایران است. این نوع موسیقی در آیین‌های مختلف و البته در جای‌جای ایران همچنان حضور دارد؛ اگرچه تشخیص سره از ناسره توسط برخی مخاطبان شاید آسان نباشد، اما آنچه اهمیت دارد و بسیاری از کارشناسان و دغدغه‌مندان این حوزه به آن بارها و بارها اشاره کرده‌اند، حفظ اصالت‌هاست.

  • ۱۴۰۱-۰۵-۱۲ ۱۸:۱۶

    قرائت و شرح پاره‌های یونانی پیش‌سقراطیان

    تفکر غرب با درخشش فیلسوفان یونانی در قرن‌های پنجم و ششم پیش از میلاد آغاز شد و در قرون بعد گسترش و تکامل یافت. از نخستین فیلسوفان یونانی اثری مستقل باقی نمانده و دانش ما دربارۀ اندیشه‌های آنان محدود به اقوال و افکار پراکنده‌ای است که آیندگان نقل کرده‌اند.

  • ۱۴۰۱-۰۵-۱۲ ۱۸:۱۵

    سهروردی و نقد ذات‌گرایی

    بیست‌ودومین نشست از مجموعه درس‌گفتارهایی درباره‌ی سهروردی به «سهروردی و نقد ذات‌گرایی» اختصاص دارد که با سخنان دکتر سیدعباس ذهبی، عضو هیات علمی واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی، در روز چهارشنبه ۱۹ مردادماه ساعت ۱۵ برگزار می‌شود.

  • ۱۴۰۱-۰۵-۱۲ ۱۸:۱۴

    کریستف بالایی درگذشت

    کریستف بالایی، استاد ادبیات و زبان فارسی اهل فرانسه در ۷۳سالگی از دنیا رفت.

  • ۱۴۰۱-۰۵-۱۱ ۱۳:۵۹

    فیلسوفی در پی آشتی غرب و شرق/ریه را از ابدیت پر و خالی بکنیم

    علی گلزاریان در نشست نقد کتاب «آن‌ شو که هستی» گفت: آلن واتس را فیلسوفی در پی ‌آشتی غرب و شرق معرفی کرده‌اند که همیشه خواسته پلی میان شرق و غرب، کهن و مدرن، فرهنگ و طبیعت ایجاد بکند.

  • فلسفه دین ۱۴۰۱-۰۵-۱۱ ۱۳:۵۷

    دانشنامۀ فلسفۀ استنفورد 4

    فلسفه دین

  • امپراتوری‌های بیزانس و ساسانی ۱۴۰۱-۰۵-۱۱ ۱۳:۵۳

    امپراتوری‌های بیزانس و ساسانی

    کتاب امپراتوری‌های بیزانس و ساسانی نه‌تنها دربارۀ روابط روم و ساسانیان شناخت لازم را به خواننده می‌دهد، بلکه نقش و اهمیت ساسانیان را در تاریخ شرق دنیای کهن نیز می‌کاود.

  • ۱۴۰۱-۰۵-۱۱ ۱۳:۴۵

    پرده‌خوانی عاشورایی و نقالی مذهبی، هنری به جا مانده از عصر صفویه و قاجار است

    موسسه فرهنگی اطلس پیدایش در ادامه برنامه های فرهنگی خود به اجرای برنامه نقالی با حضور نقالان برجسته پرداخته است. عمده‌ترین عناصر مذهبی در پرده‌خوانی روایت‌هایی نظیر غدیرخم، واقعه عاشورا و برخی قصص قرآنی بوده است.

  • ۱۴۰۱-۰۵-۱۱ ۱۳:۴۴

    فلسفه عملی ایمانوئل کانت در گفت‌وگو با منوچهر صانعی دره‌بیدی

    ایمانوئل کانت (1804-1724)، فیلسوف بزرگ آلمانی در میان فلسفه دوستان و اهل فرهنگ ایران نامی آشناست و بسیاری از آثارش به فارسی ترجمه شده است. فلسفه کانت، بدون تردید مهم‌ترین فلسفه عصر جدید و دارای ابعاد و جنبه‌هایی متکثر و گوناگون است. در ایران البته بیشتر به فلسفه نظری او به ویژه کتاب سترگ نقد عقل محض توجه شده است.

  • ۱۴۰۱-۰۵-۱۱ ۱۳:۳۹

    نمایشگاه «روزگار آقای واقف» در کتابخانه و موزه ملی ملک گشایش یافت

    کتابخانه و موزه ملی ملک، هم‌زمان با پنجاهمین سالگرد درگذشت بنیان‌گذار و واقف کتابخانه و موزه ملی ملک، نمایشگاه «روزگار آقای واقف؛ زندگی و زمانه حاج حسین آقا ملک به روایت اسناد و تصاویر» را با نمایش مجموعه‌ای از سندها و تصویرهای نادیده از این واقف بزرگ برپا کرد.

  • ۱۴۰۱-۰۵-۱۱ ۱۳:۳۸

    جایزه بین‌المللی دکتر عنایت به خاورمیانه پژوهان برتر اعطا می‌شود

    نخستین جایزه بین المللی حمید عنایت که به صورت دوسالانه برگزار خواهد شد، به خاورمیانه پژوهان برتر اعطا می‌شود.

  • ۱۴۰۱-۰۵-۱۱ ۱۲:۱۴

    کدامیک از اندیشمندان مسلمان اندیشه فیثاغوریان را به ارث بردند؟

    احمد حسین شریفی گفت: شیخ اشراق در «المشارع و المطارحات» اشاره کرد که ذوالنون مصری میراثدار اندیشه فیثاغوریان در تمدن اسلامی است. شیخ اشراق به هیچ فرقه تصوفی وابسته نبود و نمی‌توانست باشد.

  • ۱۴۰۱-۰۵-۱۱ ۱۱:۵۷

    ابن‌عربی در بحث اثبات ولایت، متاثر از سهروردی است

    منوچهر صدوقی سها در همایش بزرگداشت شیخ اشراق از تاثیر ابن‌عربی از دستگاه فلسفی شیخ اشراق در موضوعاتی چون انسان کامل و ولایت گفت.

  • عنایت ۱۴۰۱-۰۵-۱۱ ۱۱:۴۰

    به مناسبت چهلمین سالگشت درگذشت دکتر حمید عنایت

    هگل در کلام نخستین مترجم

    ترجمه های حمید عنایت از آثار فلسفی غرب هنوز از رساترین و زیباترین ترجمه های معاصر است . جملات شسته و رفته ، عبارات واضح و درعین حال محکم و متقن و بندهای سنجیده واندیشه انگیز ترجمه های او را متمایز می سازند .

  • ۱۴۰۱-۰۵-۱۰ ۱۰:۳۲

    انتشارِ تصحیحِ تازه‌ای از «فضائل بلخ» از سوی مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی

    کتاب «فضائل بلخ» اثر ابوبکر عبدالله بن عمر بن داود الواعظ بلخی و ترجمۀ آن به زبان فارسی توسط عبدالله بن محمد القاسم الحسینی، با تصحیح و تحقیق و مقدمۀ علی میرانصاری از سوی انتشارات مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی (مرکز پژوهش‌های ایرانی و اسلامی) منتشر شد.

  • ترجمه ۱۴۰۱-۰۵-۱۰ ۱۰:۳۰

    یادداشت سردبیر؛

    بحران ترجمه در ایران معاصر

    داغ شدن بحث‌های فنی پیرامون ترجمه در مقطع اخیر، که غالباً به صورت نزاع میان مترجمان و نقادان در گرفته است، فارغ از جذابیت‌های مستتر در دل خود، بیش از هر چیز حکایت تلخی است از آنچه به لحاظ فنی و تخصصی بر ترجمه‌ی ما می‌گذرد.

  • ۱۴۰۱-۰۵-۱۰ ۱۰:۲۹

    چرا از دیدگاه شیخ اشراق طبیعیات اشرف بر ریاضیات است

    همایش ملی «بزرگداشت شیخ اشراق» به کوشش معاونت پژوهشی انجمن آثار و مفاخر فرهنگی با همکاری ستاد ملی بزرگداشت شیخ شهاب‌الدین سهروردی با حضور ‏جمعی از استادان و پژوهشگران برجسته کشور، هشتم مردادماه ۱۴۰۱ در تالار اجتماعات شهید مطهری انجمن برگزار شد.

  • ۱۴۰۱-۰۵-۱۰ ۱۰:۰۹

    همه چیز درباره محمد پرک

  • ۱۴۰۱-۰۵-۱۰ ۰۸:۵۵

    پایان کارگاه هفت روزه مهارت های فردی

    سفر هفت روزه هنرجویان فن‌بیان انار روز گذشته به پایان رسید.

  • ۱۴۰۱-۰۵-۰۹ ۱۰:۲۹

    تناقض‌های روایی و غیرواقعی بودن توصیفات در برخی مقاتل وجود دارد/ «پژوهش نامه عاشورا» را بخوانید!

    حسین قاضی خانی با اشاره به تناقض‌های روایی و غیرواقعی بودن توصیفات که در برخی مقاتل مشاهده می‌شود، کتاب «پژوهش نامه عاشورا» را برای مطالعه در این ایام پیشنهاد کرد.

  • ۱۴۰۱-۰۵-۰۹ ۱۰:۲۶

    کتاب «تشکیل دولت پهلوی اول و تاثیر آن در فروپاشی نظام ایلی» منتشر شد

    کتاب «تشکیل دولت پهلوی اول و تاثیر آن در فروپاشی نظام ایلی» به قلم خدابخش قربانپور دشتکی به همت پژوهشکده تاریخ معاصر منتشر شد.

  • ۱۴۰۱-۰۵-۰۹ ۱۰:۲۵

    نور علاوه بر قابلیت‌های فلسفی می‌تواند رابطه انسان و خدا را شرح دهد

    حداد عادل گفت: نور از جهت معرفت شناسی و زیبایی و حسن و هدایت گری قابلیت ارتباط بین انسان و مبدا هستی را دارد یعنی انسان اگر مبدا هستی را نور بداند بهتر از وجود به تنهایی می‌تواند با آن ارتباط برقرار کند. پس مفهوم نور علاوه بر قابلیت‌های فلسفی می‌تواند در جهان بینی اسلامی‌ رابطه انسان و خدا را شرح دهد.