-
۱۴۰۱-۰۸-۰۱ ۱۶:۲۸
دانشگاه باید خودش را تعریف کند/ به جای انتقال دانش علمی در پی درک نوع تفکر علمی باشیم
دانشگاههای ما به طور متوسط بودجهای برابر یک دهم تا یک صدم بودجه دانشگاههای خوب مشابه در دنیا دریافت میکنند. با وجود این وضعیت فقر مالی هیچ دانشگاهی تا به حال مطرح نکرده است که این فقر مالی را چگونه مدیریت کند که بشود گفت در علم یا حتی تنها در آموزش دانش علمی معقول رفتار میکند؟
-
۱۴۰۱-۰۸-۰۱ ۱۶:۲۶
«تاریخ بیهقی»؛ تاریخ یا ادبیات؟
ابوالفضل محمد بن حسین بیهقی نویسنده و مورخ، سده پنجم هجری سال ۳۸۵ در بیهق جنوب سبزوار کنونی دیده به جهان گشود. او اوایل عمر را در نیشابور به تحصیل دانش اشتغال داشت، سپس به سمت دبیری وارد دیوان محمود غزنوی و حکمرانان بعد از او شد و در سال ۴۱۸ هجری خورشیدی پس از درگذشت استادش بونصر مشکان به سمت دبیر دیوان شاهی برگزیده شد.
-
۱۴۰۱-۰۸-۰۱ ۱۶:۲۵
«مکالمات خیالی» گفتمان مطبوعاتی دوره مشروطه
کتاب «مکالمات خیالی»، گونهای نو از انتقاد در گفتمان مطبوعاتی دوره مشروطه است؛ محورهای موضوعی آن نقد ساختارهای سیاسی و مخاطبش جامعه ایرانی بوده و نام بسیاری از نویسندگان آنها نیز از ترس مجازات توسط دولت وقت، مخفی شده و علیرغم گذر زمان همچنان گمنام مانده است.
-
۱۴۰۱-۰۸-۰۱ ۱۴:۴۸
گفتوگو با علیرضا حسینیصدر درباره «نقاشی ایرانی»
علیرضا حسینیصدر یکی از نقاشان و مدرسانی است که به طور جدی بر مقوله «نقاشی ایرانی» تمرکز دارد. درباره اهمیت این هنر میگوید: درست است که پس از ورود اسلام به ایران، شاخصههای اسلامی وارد نقاشی ما شده، اما اگر درباره «مانویت» به کسب اطلاعات بپردازیم و دربارهاش بخوانیم، درخواهیم یافت که ریشه نقاشی ایرانی همین «مانویت» است.
-
۱۴۰۱-۰۸-۰۱ ۱۴:۴۱
بیهقی، مورخی که به تاریخ رنگِ دگر زد
تاریخ بیهقی، اثر گرانسنگ ابوالفضل بیهقی، از شیواترین متون زبان فارسی است که نثر امروز تا حد زیادی الهام گرفته از آن و نوشتار بیهقی در قرن پنجم هجری است و نامگذاری اول آبانماه به عنوان روز این مورخ نامی و پدر نثر فارسی، اقدام فرهنگی درخور تحسینی در راستای مانایی زبان فارسی به شمار میرود.
-
۱۴۰۱-۰۸-۰۱ ۱۳:۳۱
مدال نقره چهل و هفتمین نمایشگاه بین المللی اختراعات سوئیس2022 توسط حانیه ابوئی مهریزی
-
۱۴۰۱-۰۷-۳۰ ۱۷:۰۹
شصت سال تأمل فلسفی یک متفکر مهم!
وایت در جریان تحلیلهای روشن اثرش، به مسائل محوری در فلسفه علم، دین، هنر، تاریخ، حقوق، سیاست و اخلاق میپردازد.
-
۱۴۰۱-۰۷-۳۰ ۱۷:۰۵
دهمین نشست «ارغنون خرد» برگزار میشود
دهمین نشست از سلسله گفت و گوهای انتقادی در باب علوم انسانی «ارغنون خرد» که به «دانشگاه و فرهنگپذیری دینی» اختصاص پیدا کرده است سهشنبه سوم آبان ماه برگزار می شود.
-
۱۴۰۱-۰۷-۳۰ ۱۷:۰۳
مصاحب،استاد پیشتاز ریاضیات نوین ایران در گفتوگو با طاهر قاسمی هنری
در هیاهوی خیابان طالقانی تهران، کمی مانده به سهراه شریعتی که راسته فروشندگان وسایل گرمایشی و قطعات شوفاژ است، دست راست ساختمانی چند طبقه با ورودی کوچکی قرار دارد که بدون تردید روزی یکی از مهمترین مؤسسههای پژوهشی و آموزشی هدفمند در ایران به حساب میآمده است.
-
۱۴۰۱-۰۷-۳۰ ۱۶:۵۴
نوشاد رکنی: شیوههای نگهداری نسخ خطی را بومی میکنیم
عضو کمیته نسخ خطی سازمان اسناد و کتابخانه ملی با اشاره به سطح بالای استانداردهای نگهداری از نسخ خطی در کتابخانه ملی گفت: سعی میکنیم شیوههای نگهداری نسخ خطی را بومی ایران کنیم. متناسب با مواد تشکیل دهنده نسخ خطی و اطلاعات و استانداردهای جهانی، استانداردها را به روز نگه میداریم.
-
۱۴۰۱-۰۷-۳۰ ۱۶:۵۰
آزادی برسازنده هویت انسان است
مفهوم پیشرفت (Development یا progress) از بحثبرانگیزترین مفاهیم فکری و فلسفی در روزگار کنونی است. بسیاری از محققان تاریخ و فلسفه و جامعهشناسی معتقدند ایده پیشرفت، از مفاهیم بنیادین و اساسی در عصر تجدد (مدرنیته) و در روزگار مدرن است، به این معنای ساده که مسیر تاریخ بشری، رو به تکامل و اعتلا و بهبود است و وضعیت زندگی انسان به صورت نسبی، ولو به شکل بسیار کند و بطئی، هر روز بهتر از دیروز میشود.
-
۱۴۰۱-۰۷-۳۰ ۱۶:۴۵
محمد امین فتاحی؛
تاریخنگاری کودتا، بازخوانی یک میراث
به نظر میرسد که آبراهامیان در شیوۀ تاریخنگاری تحولات ایران معاصر، به این الگو متعهد بوده است و کماکان در همین مسیر حرکت میکند. او در آخرین اثرش، یعنی کتاب «کودتا» نیز مطابق همین سیاق عمل کرده و براساس این الگو، بحثهایی را مطرح ساخته است که عملاً نظریههای پیشین دربارۀ کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ را با چالشهایی جدی روبهرو کرده است.
-
۱۴۰۱-۰۷-۳۰ ۱۶:۴۳
منتقد لیبرالیسم و توتالیتاریسم
نظریۀ قرارداد هابز را بسیاری سنگبنای مدرنیسم سیاسی نامیدهاند. اما نظریۀ لویاتان فقط یک نظریۀ سیاسی نیست، بلکه از جهات متعددی به حوزههای دیگر از جمله دین، انسانشناسی و تاریخ پیوند خورده است.
-
۱۴۰۱-۰۷-۳۰ ۱۶:۱۹
تأملاتی درباب گیوتین و دار
داستایفسکی می گوید که در واپسین دم پیش از اعدام آدمی، او، هر اندازه هم که دلیر باشد، اگر با این گزینه روبرو شود که در عوض مرگ، چند صباح برجای از عمرش را بر ستیغ صخرهای بیآب وعلف سپری کند، با جان و دل آن را برخواهد گزید.
-
۱۴۰۱-۰۷-۳۰ ۱۶:۱۶
برآمدن اقتدارگرایی
سرانجام این کتاب دیدگاههایی در مورد چگونگی مقابله با اقتدارگرایان و شکست آنان با استفاده از روشهای آزموده شده و موثر ارائه میدهد.
-
۱۴۰۱-۰۷-۳۰ ۱۶:۰۸
فراتر از یک مارکسیست انقلابی
«یادداشتهای زندان» مجموعه مقالاتی است که گرامشی طی 11 سال زندانش در رژیم فاشیستی ایتالیا نوشت؛ او از ۱۹۲۹ تا ۱۹۳۵ بیش از ۳۰ دفتر و حدود ۳ هزار صفحه مطلب نوشت.
-
۱۴۰۱-۰۷-۲۶ ۱۳:۲۱
علت لکنت زبان در کودکان چیست ؟
-
۱۴۰۱-۰۷-۲۶ ۱۲:۴۷
تقسیم خطوط ترافیک
-
۱۴۰۱-۰۷-۲۵ ۱۴:۱۴
دوران سلطنت چهل و پنج سالهای که به «عصر الیزابت» معروف شد
کتاب «انگلستان عصر الیزابت» نوشته ویلیام دبلیو. لیس با ترجمه پریسا صیادی توسط نشر ققنوس منتشر و راهی بازار نشر شد.
-
۱۴۰۱-۰۷-۲۵ ۱۴:۱۲
چرا دیپلماسی نتوانست جلوی وقوع جنگ را بگیرد؟/ روایت خواندنی فرامکین از بزرگترین تراژدی تاریخ بشر
سوگند رجبینسب گفت: دیوید فرامکین به بررسی موشکافانه جنگ و علل آن به زبان ساده میپردازد. عموم مردم نقشی در تصمیمات جنگ و صلح نداشتند و حتی نمیدانستند پشت درهای بسته چه کارهایی در دست انجام است. آن رهبرانی که در مورد این مسائل صحبت و تصمیمگیری میکردند، در جهان خود میزیستند که در آن از جنگ و جنگجو تجلیل میشد.
-
۱۴۰۱-۰۷-۲۵ ۱۴:۰۱
فلسفه معنا با یک کتاب به بازار میآید
استاد زبانشناسی دانشگاه کمبریج در کتاب «سمانتیک، پرگماتیک، فلسفه؛ سفری در معنا» که اوایل سال 2023 میلادی به بازار کتاب خواهد آمد، به تفکیک معناشناسی و معناشناسی عملی در متن پرداخته و فلسفه معنا را مورد بررسی قرار داده است.
-
۱۴۰۱-۰۷-۲۵ ۱۳:۵۵
سعادت در نگاه سهروردی: تأملی در سازگاری آن با مبانی و اصول اخلاق متعارف عقلانی
سیامین نشست از مجموعه درسگفتارهایی دربارهی سهروردی به «سعادت در نگاه سهروردی: تأملی در سازگاری آن با مبانی و اصول اخلاق متعارف عقلانی» اختصاص دارد که با سخنان دکتر محسن جوادی در روز چهارشنبه ۲۷ مهرماه ساعت ۱۵ برگزار میشود.
-
۱۴۰۱-۰۷-۲۵ ۱۳:۵۳
مبانی «ادبیات تطبیقی» از نگاه نامور مطلق
رییس فرهنگستان هنر در کتاب «ادبیات تطبیقی» که از سوی نشر لوگوس به انتشار رسیده، به تشریح این گرایش علمی پرداخت.
-
۱۴۰۱-۰۷-۲۵ ۱۳:۵۱
شعر فرخی یزدی آیینه ادبیات دادخواهی است
آسیه ذبیحنیا، نویسنده، پژوهشگر ادبی و عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور تاکید دارد که شعر فرخی مصداق مبارزه با بیعدالتی و ظلم و نمونه شکوائیه سیاسی در عصر مشروطه است.
-
۱۴۰۱-۰۷-۲۵ ۱۳:۵۰
کریم فیضی: هیچ محققی در طراز استاد شفیعی کدکنی نداریم
نویسنده کتابهای «شفیعی کدکنی و هزاران سال انسان» و «صدها سال تنهایی» گفت: در دوران معاصر که تحقیقات آکادمیک به ایران آمدهاند، هیچ محققی در طراز استاد شفیعی کدکنی نداریم.
-
۱۴۰۱-۰۷-۲۵ ۱۳:۴۵
«فرهنگ» چگونه به ما رسید؟
-
۱۴۰۱-۰۷-۲۵ ۱۱:۲۰
انتخاب زبان فارسی به عنوان وطن طبیعی ایرانی
محمدعلی اسلامی ندوشن معتقد بوده است: نبوغ ایرانی، وطن طبیعی خود را در زبان فارسی یافت. به کمک و از طریق آن بود که جانشینی برای امپراتوری سیاسی از دست رفته یافت شد. گستردگی فرهنگی ایران جانشین امپراتوری شاهنشاهی شد، بیدرنگ زبان فارسی وارد میدان و بهعنوان دومین زبان عالم اسلام شناخته شد.
-
۱۴۰۱-۰۷-۲۵ ۱۱:۱۸
خلاقیت سهروردی در نگارش قصه غربت غربی و نمودی از تعالیم اشراقی
بیستوهشتمین نشست از مجموعه درسگفتارهایی دربارهی سهروردی به «بینامتنیت در قصیدهی مروارید سریانی و قصهی غربت غربی سهروردی» اختصاص داشت که با سخنان دکتر رضا اسدپور دوشنبه ۱۸ مهرماه برگزار شد.
-
۱۴۰۱-۰۷-۲۳ ۲۰:۲۴
معرفی خانه تاب آوری ایرانیان
-
۱۴۰۱-۰۷-۱۹ ۱۹:۱۶
یک خلا بزرگ!/ عامل نابرابری ها در ایران امروز را، در سطح تئوریک باید جستجو کرد یا اقدام؟
تئوری عدالت، انسجام ساختاری می دهد و سطوح مختلف حکمرانی می توانند بر پایه آن، کارکردهای مکمل داشته باشد و عملکرد آنها به نتیجه ختم شود؛ اما در فقدان تئوری، اقدامات اقتضایی صورت می گیرد، آن چنان که تا امروز بر ما گذشته است.