-
۱۴۰۱-۰۳-۰۱ ۱۶:۵۹
حیات و روش فلسفی صدرا / علامه محمدحسین طباطبائی
صدرالدین شیرازی که در میان عامه مردم به «ملاصدرا» و در میان اهل علم به «صدرالمتألهین » معروف است، از خانواده قوام شیرازی و پسر منحصر به فرد میرزا ابراهیم میباشد که گویا سمت وزارتی نیز داشت.
-
۱۴۰۱-۰۳-۰۱ ۱۶:۵۷
خدمات حبیب یغمایی به زبان فارسی / محمود فاضلی
مرحوم استاد حبیب یغمایی (1363 -1280) یکی از ادیبان برجسته روزگار ما به شمار میآید که نامش افزون بر اینکه با تصحیح گرانسنگ آثاری چون «ترجمه تفسیر طبری» و «گرشاسبنامه» گره خورده، بیش از هر چیز خاطره ارزشمند مجله مهم «یغما» را در خاطرِ علاقهمندان به زبان و ادبیات فارسی زنده میکند.
-
۱۴۰۱-۰۲-۳۱ ۱۵:۰۱
چهار عاملی که انسان را به عمل اخلاقی دعوت میکند
مصطفی ملکیان ضمن اشاره به اینکه اخلاق فقط در چارچوب آزادی معنا دارد، گفت: وقتی کسی به تکالیف اخلاقی عمل نمیکند، چهار نتیجه حاصل میشود که به زیان شخصی است که به احساس تکلیف اخلاقی عمل نکرده است.
-
۱۴۰۱-۰۲-۳۱ ۱۴:۵۹
جستاری درباره فردوسی / میثم موسوی
کتاب شاهنامه مثنوییی حماسی است که گویی مهمترین سند عظمت زبان فارسی محسوب میشود. از این منظومهی چهل و هشت هزار بیتی [و یا پنجاه هزار و اندی بیتیِ برخی از چاپها] تصحیحهای متعددی چون چاپ مسکو، لندن، هند، فریدون جنیدی و جلال خالقی مطلق صورت گرفته است.
-
۱۴۰۱-۰۲-۳۱ ۱۴:۵۶
امامی: رئالیسم انتقادی در اندیشه افروغ بعد ابزاری و هدف دارد/ سلگی: ایدهای که افروغ مطرح میکند موقعیتمند است
امامی گفت: اساسا در اندیشه افروغ فیلسوف کسی است که در حوزه عمومی بیاندیشد چون اندیشهای که جدا از حوزه عمومی باشد قطعا حوزه عمومی آن را پس میزند. همچنین رئالیسم انتقادی در اندیشه افروغ هم بعد ابزاری دارد و هم خودش هدف است.
-
۱۴۰۱-۰۲-۳۱ ۱۴:۵۴
کلانی: عماد افروغ جامعهشناس فاصلههاست/ افروغ: مایل بودم که به تعین بیاندیشم نه تعیین!
عماد افروغ جامعهشناس فاصلههاست. او همیشه بر فاصلههای میان آرمان و عمل تاکید میکنند. جامعهشناسی برخواسته از متن جامعه سنتی ایران و در عین حال منتقد نسبت به دور شدن دولت و رویههای حکمرانان دولت از مردمان ایران زمین.
-
۱۴۰۱-۰۲-۳۱ ۱۴:۵۲
بحثهای معرفتی باید پیش از هر نمایشگاهی وجود داشته باشد/ ارائه «نیم قرن تا ناکامی» در نمایشگاه کتاب
مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران مطرح کرد: بحثهای معرفتی باید پیش از هر نمایشگاهی وجود داشته باشد تا دیدارکننده از نمایشگاهها بتوانند با حضور در چنین نمایشگاههایی به صورت هدفمند به انتخاب کتابهایی بپردازد که نیازهای معرفتی آنها را پاسخگو باشند.
-
۱۴۰۱-۰۲-۳۱ ۱۴:۵۰
علاقهمندان به مطالعه تاریخ کتابهای خاطرات و تاریخ شفاهی را بخوانند
رجبی گفت: به نظرم موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران و موسسه پژوهشهای سیاسی کارهای قابل قبول و وزینی را به چاپ رسانده است که برای مطالعه مناسب است، برخی از خاطرات و تاریخ شفاهی که به تازگی منتشر شده است، هم کار خوبی است. برخی از آثار جنگ و جبهه هم که توسط سوره مهر منتشر میشود به نظر من کار خوبی است.
-
۱۴۰۱-۰۲-۳۱ ۱۴:۴۹
منافع ملی در گرو حمایت از جریان تاریخنگاری مستقل است/ رشد چشمگیر موسسات آرشیوی پس از انقلاب اسلامی
مجید تفرشی گفت: اگرچه تعداد آرشیوها نسبت به قبل از انقلاب به چندین برابر افزایش یافته یا حجم اسناد آزاد شده 500 برابر شده باشد، تا زمانی که محققان نمیتوانند به اسناد آرشیوی داخلی به عنوان حق عمومی نگاه کنند، باعث میشود که اسناد به شیوه ویژهخواری و رانت مورد استفاده قرار بگیرد.
-
۱۴۰۱-۰۲-۳۱ ۱۴:۴۶
حکیم عصیان و اعتراض
داریوش شایگان اندیشمند معاصر ایرانی، پنج اقلیم حضور را نام میبرد که هر یک نحوهای از گشودگی فرد ایرانی از رهگذار زبان فارسی به هستی را آشکار میسازند.
-
۱۴۰۱-۰۲-۳۱ ۱۴:۴۵
سیاست و شریعت در ایرانِ شیعی / زهرا قزلباش
قدیمیترین شهر شیعهنشین ایران قم است که حدود 83 یا 94 هجری بنا شده و گروهی از اشعریان کوفه که عقاید شیعی داشتند به آنجا مهاجرت کردند و شیعه در آنجا نضج گرفت.
-
۱۴۰۱-۰۲-۲۹ ۱۱:۴۵
دانلود جدیدترین فیلم های ترسناک
-
۱۴۰۱-۰۲-۲۸ ۱۵:۲۳
چرا باید داشته های کاغذی خود را به داده های دیجیتال تبدیل کنیم؟ /رسول جعفریان
وقتی در سال ۱۳۶۸ برای اولین بار با رایانه آشنا شدیم و مرکز تحقیقات نور (فعال در عرضه اطلاعات دینی و ادبی به سبک و سیاق دیجیتالی مدرن ) در قم تاسیس و سپس از سال ۷۰ بحارالانوار به عنوان نخستین خروجی در دیسکتهای قدیم منتشر شد، قابل تصور بود که تحولی آغاز شده که باید کتاب و کتابخانهها را در پرتو آن تحول دید.
-
۱۴۰۱-۰۲-۲۸ ۱۵:۱۳
اولیننشست از سلسله نشستهای لذت فلسفه برگزار میشود
اولیننشست از سلسله نشستهای لذت فلسفه با سخنرانی غلامحسین ابراهیمی دینانی، روز یکشنبه اول خرداد برگزار میشود.
-
۱۴۰۱-۰۲-۲۸ ۱۵:۱۱
نشانهشناسی مونسالعشاق سهروردی
دانشمندان از قدیم به دانش نشانهها توجه داشتهاند و سخن را به نظم، نثر و شعر تقسیم کردهاند یا در ریاضیات اعداد را به زوج، فرد، گویا و اصم نامیدهاند. آنچه امروز به عنوان دانش نشانهها میشناسیم در پی علم نشانهها در قدیم است.
-
۱۴۰۱-۰۲-۲۸ ۱۵:۰۶
گفتوگو با همایون خداد مولف کتاب «تاریخ شفاهی کاخ گلستان» به مناسبت روز جهانی موزه و میراث فرهنگی
همایون خداد در تشریح تاریخ شفاهی کاخ گلستان گفت: تاریخ شفاهی کاخ گلستان کانونی است پاس دارنده روایتها و در بردارنده یادمانها؛ روایتهایی که هر یک میتوانند گرهی از نادانستههای دیروز بگشایند.
-
۱۴۰۱-۰۲-۲۸ ۱۵:۰۰
تاثیر متقابل صورت و معنا در رباعیات خیام
خیام از شاعران و دانشمندان به نام ایران از مفاخر ملی ماست. نامش عمر و کنیهاش ابوالفتح و شهرت او به خیام به درستی معلوم نیست از چه رو است.
-
۱۴۰۱-۰۲-۲۸ ۱۴:۵۸
رباعیّات خیّام و تقویمِ ایرانی/ هوشنگ رهنما
ما انسانها بهطور متعارف هر روز چند بار و هر بار به انگیزهای متفاوت با تاریخ (date) و تقویم (calendar) سروکار داریم و این ابزارهای اندازهگیری زمان عمدتاً به پارهی تفکیکناپذیر زندگی مدنی ما بدل شدهاند؛ و شاید هم به همین دلیل غالباً نسبت به منشأ و مبدأ و تنوع و سیر تحول و نحوهی شکل گیری آنها بیاعتنا بودهایم و عموماً کمترین کنجکاوی هم از خود نشان ندادهایم
-
۱۴۰۱-۰۲-۲۸ ۱۰:۳۲
آشنایی با انواع واحدهای اقامتی هتل لاله تهران
-
۱۴۰۱-۰۲-۲۷ ۱۳:۵۰
به نام زیستن
شاهنامه حکیم ابوالقاسم فردوسی با اکثر- اگر نگوییم همه- آثار ارزنده و گرانسنگ ادبیات فارسی متفاوت است. استاد جلال خالقی مطلق، گردآورنده تصحیحی انتقادی و عالمانه از شاهنامه و شاهنامهپژوه بزرگ معاصر، آثار بزرگ ادبیات فارسی را به باغها یا بوستانهای زیبا و دلانگیز تشبیه کرده اند، در حالی که شاهنامه از دید ایشان جنگلی انبوه است که هر بار مراجعه تازه به آن، سویهها و جنبههای نویی را فرارویمان میگشاید، ضمن آنکه با هر خوانش تازه بخشهای متفاوت آن، به شناخت ژرفتر و پیچیدهتر خودمان هم نایل میشویم. شاهنامه را نه یک بار و دو بار که باید بارها و بارها خواند.
-
۱۴۰۱-۰۲-۲۷ ۱۲:۱۴
استاد فاطمی نیا به کتاب عشق میورزید
در بیانات و منبرهایش دائم و پیوسته شاکر بود که نسخهای از فلان کتاب را که در فلان کشور و در فلان تاریخ چاپ شده است، در کتابخانهاش دارد.
-
۱۴۰۱-۰۲-۲۷ ۱۲:۱۱
فلسفه تطبیقی درگفتگو با دکتر مهدی دهباشی
وایتهد به اصالت کثرت واقعی معتقد است که در آن هر حادثهای برآیند منحصر بهفرد مجموع تأثیراتی است که به او رسیده، یعنی وحدت لاحقی است که از کثرت سابق شکل یافته است. در صورتی که صدرا اصالت را به وحدت میدهد و کثرت را از شئون وحدت حقه حقیقیه میداند.
-
۱۴۰۱-۰۲-۲۷ ۱۱:۵۴
رنسانس، مدرنیته و زیبایی / حسن بلخاری
تعریف کانت از زیبایی چنین بود که پدیدههای زیبا اعم از طبیعی و هنری لذت خاصی را در ما بهوجود میآورند. این لذت یک امر درونی و ذهنی است؛ بنابراین نمیتوان احکام ذوقی را کاذب دانست، زیرا بر پدیدههای بیرونی دلالت ندارند و به هیچ وجه به دانش مربوط نمیشوند؛ لیک با وجود این، میتوان پدیدههای زیبا را تحلیل کرد
-
۱۴۰۱-۰۲-۲۷ ۱۱:۵۲
اقتراح انجمن جامعهشناسی از اسدالله نقدی درباره تغییرات اجتماعی ایران
گذار شهری با بیمها و امیدهای درهم تنیده
یکی از مهمترین ویژگیهای جامعه ایران در طول ۱۵۰سال گذشته حرکت تناوبی بین سنت و تجدد و قدرت این دو نیرو در هماوردی اغلب تحولات مهم معاصر از جمله انقلاب مشروطه، دوران نوسازی اول، کودتای ۲۸مرداد و نوسازی دوم، انقلاب اسلامی و جنبشهای متعاقب آن و نیز تحول بعدی و مستمر و هنوز ساری و جاری، عدم درک درست، همزمان و متعادل از دو رویه بورژوازی تمدن غرب (علم و مدنیت و وجه و صورت استعماری آن) بوده است.
-
۱۴۰۱-۰۲-۲۶ ۲۰:۳۱
مردم ایران کتابخوان هستند اما کتاب به خوبی عرضه نمیشود
حمید سلیمی گفت: مردم ایران کتابخوان هستند اما کتاب به خوبی عرضه نمیشود. متاسفانه همیشه مردم را متهم میکنیم. هر زمانی که کتاب مناسبی تولید شده پاداش خود را از مخاطب گرفته است.
-
۱۴۰۱-۰۲-۲۶ ۲۰:۳۰
وقتی زنان فلسفه میورزند| محمدسعید عبداللهی
جنگ جهانی دوم درآستانه آغاز بود که الیزابت آنسکوم، فیلیپا فوت، مری میجلی و آیریس مرداک پا به آکسفورد گذاشتند. در آن دوران، از آنجایی که مردان به جبهه فراخوانده میشدند، فرصتی پدید آمد تا زنان بیشتری به دانشگاه راه یابند، اساتید نیز توانستند به دانشجویان دختر خود توجه بیشتری داشته باشند. اگرچه دختران بسیاری در آن دوران پا به آکسفورد گذاشتند، اما برای چهار نفر، سرنوشت متفاوتی رقم خورد. کتاب پیش رو ماجرای این چهار دانشجوی آکسفورد را شرح میدهد.
-
۱۴۰۱-۰۲-۲۶ ۲۰:۲۸
تأملی در یکی از تأملات محسن رنانی| محمد علی عسگری
چندی پیش محسن رنانی در مطلبی که تحت عنوان «به زخمهای ایران سلام کنیم» در شبکههای اجتماعی منتشر شد، از پایان روشنفکری گفت و نوید یک شروع تازه را از جانب زنان داد. یک زایمان بزرگ اجتماعی که در حال وقوع بوده و هیچ قدرتی قادر به جلوگیری از آن نیست. او در این ارتباط از زنان شاخصی نام برد که به گمان وی درحال ایجاد تغییرات و دگرگونیهای اساسی در جامعه بوده و دارند نه تنها جای روشنفکران که جای مردان را نیز پر میکنند.
-
۱۴۰۱-۰۲-۲۶ ۲۰:۲۶
ما و پایگاه گفتمانی زبان فارسی / مهدی نجفی
مهدی نجفی، دبیر کارگروه شورای هماهنگی پاسداشت زبان فارسی: زبان فارسی پایگاه و جان پناه ایرانیان است. آنچه در درازنای تاریخ وجه تمایز ایرانیان از سایر مسلمانان بوده، و کمک کرده تا ساکنان سرزمین خیام، هویت ملی و قومی خود را بر بنیاد آن برافراشند؛ زبان فارسی از یک سو و تاریخ با شکوه ایران زمین از سویی دیگر است.
-
۱۴۰۱-۰۲-۲۶ ۲۰:۲۵
اهدای «خورشید» یونسکو به عبدالمجید ارفعی
رییس کمیته ملی موزهها در ایران (ایکوم) با تشریح برنامههای روز جهانی موزه و هفته میراث فرهنگی، به تهدید موزه ارتباطات به خاطر ایجاد موزه هدایای ریاست جمهوری در ساختمان آن اشاره کرد و از اعطای نشان «خورشید» به عبدالمجید ارفعی از آخرین مترجمان بازمانده خط میخی ایلامی خبر داد.
-
۱۴۰۱-۰۲-۲۶ ۲۰:۲۳
عشق در شاهنامه با محوریت زن
استاد ادبیات فارسی دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) گفت: بابیان اینکه در شاهنامه نوعی نگاه بشری به زن شده است، اظهار کرد: در شاهنامه کسانی که بهعنوان معشوق انتخاب میشوند؛ ایرانی یا تورانی، داخل یا خارج از مرزها، زن پیران ویسه یا دختر افراسیاب، فرقی نمیکند، هرگز زنان سخیفی نیستند بلکه زنان شاهنامه بانوانی متعالی هستند.